Do góry

Zupy Przepis na:

Krem warzywny z brokułem

Krem warzywny z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2858

Dodano:

Odsłon: 1377

Dzisiaj zapraszam na zupę, która zachwyci Was i Waszych domowników zarówno wyglądem jak i smakiem. Głównymi składnikiem jest brokuł dzięki któremu zupa zyskała cudnie zielony kolor. Dodałam również żółtą cukinię, która już od jakiegoś czasu zalegała u mnie w lodówce. Oczywiście nie zabrakło tradycyjnej marchewki i pietruszki. A najlepsze w tej zupie jest to, że podobno smakuję jak krem z groszku, chociaż w ogóle go tam nie ma. :)

Składniki

  • Brokuł 1 szt.
  • Cukinia żółta 1 szt.
  • Marchew 1-2 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Masło klarowane 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Woda
  • Śmietanka słodka 100 ml.
  • Natka pietruszki 1 pęczek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brokuł dokładnie umyć, podzielić na różyczki.
    Pietruszkę i marchewkę obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę.
    Cebulę obrać i pokroić w pióra. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

    W garnku na rozgrzanym maśle klarowanym podsmażyć cebulkę z czosnkiem, następnie dodać brokuł, marchewkę i pietruszkę. Zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Miękkie warzywa zblendować, w razie potrzeby dolać wody. Dodać również słodką śmietankę.


  2. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.


  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń