Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z białych szparagów Jamie Oliver z jajkiem w koszulce i tostem

Krem z białych szparagów Jamie Oliver z jajkiem w koszulce i tostem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 1401

Krem z białych szparagów Jamie Olivier z jajkiem w koszulce i tostem to pyszne i sycące danie, w sam raz na chłodniejsze wiosenne dni.

Składniki

  • 400 g białych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 por
  • 1 litr bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 jaja
  • 4 kromki ciabaty
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek extra virgin do skropienia zupy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szparagi obrać i odciąć zdrewniałe końcówki.

  2. Główki szparagów odciąć i odłożyć na bok. Resztę pokroić na kawałki.

  3. Warzywa, tj. cebule, pory i seler naciowy, obrać i również pokroić w kostkę.

  4. W garnku rozgrzać na średnim ogniu oliwę i podsmażyć na niej (ok. 10 min ) cebulę, pory i seler naciowy. Uważać przy tym by warzywa się nie przyrumieniły.

  5. Gdy warzywa zmiękną dodać szparagi i wlać bulion.

  6. Gotować ok. 20 min.

  7. Po ugotowaniu zdjąć z ognia i zblendować, dodając jednocześnie sól i pieprz do smaku.

  8. Zblendowaną zupę znów postawić na ogniu i wrzucić do niej główki szparagów.

  9. Gotować, kilka minut, aż główki szparagów zmiękną.

  10. Tuż przed podaniem nastawić garnek z gorącą wodą na jajka.
    Woda nie może wrzeć, ale musi być bardzo gorąca.

  11. Jaja kolejno rozbijać do małej miseczki, a następnie bardzo delikatnie wlewać je do gorącej wody.

  12. Jajka gotować 3 min.

  13. Na oliwie z oliwek podsmażyć ciabatę.

  14. Zupę rozlać do miseczek, włożyć do niej grzankę, na nią jajko w koszulce i podawać.
    Na koniec można skropić oliwą z oliwek extra virgin.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń