Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z borowików

Krem z borowików

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 3120

KREM Z BOROWIKÓW podany z podsmażanymi boczniakami i świeżą pietruszką - poleca Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji "Ponidzie" z Słoneczny Zdrój z Buska-Zdroju.

Składniki

  • 1,2 kg borowików świeżych lub mrożonych
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 40 g czosnku
  • 100 g boczniaków świeżych
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 150 g cebuli białej
  • Natka pietruszki
  • 80 g masła klarowanego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Borowiki podsmażamy na maśle razem z cebulą, (na złoty kolor, nie przesmażamy zbyt długo, żeby grzyby nie zgorzkniały), dolewamy bulion i gotujemy. Doprawiamy czosnkiem i natką pietruszki. Wlewamy śmietanę i delikatnie jeszcze gotujemy. Miksujemy na aksamitny krem.
    Boczniaki podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy podczas wydawania. Aranżujemy talerz według własnej koncepcji - można użyć smażonego bądź pieczonego jarmużu – daje piękny efekt wizualny, ale i podkreśla pięknie smak.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń