Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z borowików

Przepis dnia 2010-02-23
Krem z borowików

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1614

Dodano: 22.02.2010

Odsłon: 33050

Pachnąca lasem zupka ;)

Składniki

  • 15 - 20 dkg mrożonych borowików (ew. inne grzyby)
  • 10 suszonych kapeluszy
  • bulion grzybowy, 1,5 litra
  • cebulka
  • łyżka masła
  • łyżka śmietany, ew. łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • mała marchewka, kawałek korzenia pietruszki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, pozostawić na noc.

  2. Namoczone grzyby, zalać wywarem i gotować 30-40 minut. Jeśli ktoś chce można dodać niedużą matchewkę i kawałek korzenia pietruszki.

  3. Na masle zeszkilić cebulkę, dodać rozmrozone posiekane grzyby, poddusić.

  4. Następnie dorzucić do wywaru z suszonych grzybów. Gotować 10 -15 minut. Zupkę zagęścić mąką i smietanką. Zmiksować blenderem. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem.

  5. Podawać z grzankami, "ślimaczkami" z nalesników, posypać natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Homer 03 września 2010 Zupka pod świerkiem...tęskni mi się aż za mrozem:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

TheCrow 03 września 2010 Grzybowa to moja ulubiona zupka mmmmmmmm :-) Jadam ją tak rzadko, kojarzy mi się z wigilią :-) Super ekstra apetycznie wygląda..

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patrusia84 22 lutego 2010 Uwielbiam zupkę grzybową! Dodaję do ulubionych!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia_i_ania 22 lutego 2010 hmm, palce lizać, dodajemy do ulubionych, pozdrawiamy

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń