Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z brązowych pieczarek

Krem z brązowych pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1823

Dodano:

Odsłon: 313

Czy wiedzieliście, że w Europie występuje około 60 gatunków pieczarek? Jest to jedyny grzyb uprawiany na tak masową skalę. Wbrew powszechnej opinii o ubogich wartościach odżywczych grzybów, są bardzo zdrowe. Sprzyjają odchudzaniu i są bogatym źródłem witaminy D. Brązowa pieczarka różni się od białej przede wszystkim walorami aromatycznymi. Jest twardsza i ma bardziej intensywny smak. Wykorzystałam je do zrobienia pysznego i pożywnego kremu, który zachwycił wszystkich domowników.

Składniki

  • 500 g brązowych pieczarek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 50 ml słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta majeranku
  • pieprz czarny i sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i doprawiamy całość otartym majerankiem.
    Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę blendujemy do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń