Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 151

Dodano:

Odsłon: 8648

Jest to pyszne i niezwykle lekkie i kolorowe danie. Robi się je błyskawicznie i całkiem tanio. Idealne dla osób, które późno wracają z pracy i nie mają za dużo czasu na gotowanie.

Składniki

  • 500 g brokułów
  • 1 cebula
  • 2 kostki rosołowe
  • 60 g płatków migdałowych
  • Oliwa z oliwek
  • Rama Cremefine
  • Pieprz
  • grzanki lub ptysie
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kostki rosołowe rozpuszczamy w litrze wrzątku.

  2. Pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie. W tym czasie umyte łodygi brokułów kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażyć przez około 10 minut, po czym dodać 30 g płatków migdałowych. Podsmażamy do momentu, aż migdały się zarumienią (około 3 minut), cały czas mieszając.

  3. Podsmażoną cebulę z migdałami i łodygami brokuła wrzucamy do ugotowanego rosołu. Gotujemy niecałe 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone różyczki brokułów i gotować przez kolejne 10 minut.

  4. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Po lekkim ostygnięciu zmiksować zupę. Dodać śmietanę. Po wlaniu na talerz udekorować pozostałymi płatkami migdałowymi oraz ptysiami/grzankami.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń