Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycący i szybki w wykonaniu krem z brokułów, który właściwie gotuje się sam. Brokuły naprawdę mogą być smaczne!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 71
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 153
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 186
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 71
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 153
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 186
Składniki
Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a ziemniaki przekrawamy na pół. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wykorzystajmy tutaj także łodyżki (obieramy je tylko z liści), które są bardzo smaczne i lekko słodkie. Kroimy je w mniejsze kawałeczki.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Mieszamy i kiedy będą delikatnie podsmażone, dolewamy bulion. Nie powinno być go zbyt dużo, do poziomu warzyw. Garnek zakrywamy i gotujemy tak przez 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to wyłączamy grzanie i możemy zupę zblendować na gładki krem. Następnie sprawdzamy konsystencję i ewentualnie dolewamy wody lub bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki.
Gotowe, zupę można podać ze śmietaną, jogurtem, grzankami lub prażonymi migdałami.