Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 338

Dodano:

Odsłon: 1618

Sycący i szybki w wykonaniu krem z brokułów, który właściwie gotuje się sam. Brokuły naprawdę mogą być smaczne!

Składniki

  • 400 g brokuła (różyczki i łodyżki, bez listków)
  • 2 średnie ziemniaki
  • jedna cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1/2 litra bulionu warzywnego lub wody
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, a ziemniaki przekrawamy na pół. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki. Wykorzystajmy tutaj także łodyżki (obieramy je tylko z liści), które są bardzo smaczne i lekko słodkie. Kroimy je w mniejsze kawałeczki.

  2. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy wszystkie warzywa. Mieszamy i kiedy będą delikatnie podsmażone, dolewamy bulion. Nie powinno być go zbyt dużo, do poziomu warzyw. Garnek zakrywamy i gotujemy tak przez 20-30 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy warzywa są już miękkie. Jeśli tak, to wyłączamy grzanie i możemy zupę zblendować na gładki krem. Następnie sprawdzamy konsystencję i ewentualnie dolewamy wody lub bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki.

  3. Gotowe, zupę można podać ze śmietaną, jogurtem, grzankami lub prażonymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń