Do góry

Przekąski Przepis na:

Krem z cebulki

Krem z cebulki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 1606

Przepyszna. Intensywny smak cebuli i czsnku. Zupa dla miłośników cebulki

Składniki

  • cebula, 500g
  • czosnek, główka
  • ziemniaki, 50g
  • wino białe(niekonieczne), 100ml
  • bulion drobiowy, 1,5l
  • Śmietana 30%, 300ml
  • GRZANKI: bagietka, 1
  • oliwa z oliwek, 40ml
  • sól pieprz
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek, ziemniaki obierz. Cebulę pokrój w paski, a czosnek zgnieć nożem kuchennym i drobno posiekaj.

  2. Połowę oliwy rozgrzej w rondlu, dodaj pokrojoną cebulę i duś ją na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliła. Cebula powinna się szklić. Przypraw od razu solą i pieprzem. Dodaj czosnek i duś jeszcze przez około minutę. Następnie wlej wino i dobrze wszystko wymieszaj. Gotuj jeszcze do zredukowania się wina o połowę. Dodaj bulion i pokrojonego ziemniaka. Gotuj zupę na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Dopraw zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Wlej śmietankę i zmiksuj na puszysty krem.

  3. Bagietkę przekrój na kromki i grilluj w piekarniku. Wlej zupę do miseczek, polej lekko oliwą, a obok połóż chrupiące, zrumienione bagietki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 29 grudnia 2012 Taki krem bardzo będzie mi smakować,do wypróbowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń