Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z czerwonej kapusty

Krem z czerwonej kapusty

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 198

Kapusta czerwona ma duże znaczenie w kuchni polskiej. Dawniej używana była w skromnych dworkach, stąd dawne książki naszych prababek podają wiele przepisów na potrawy z kapusty czerwonej. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona. Ja postawiłam na zupę, która dzięki kapuście ma niezwykły kolor jak i smak. Subtelna, kremowa i sycąca zupa z pewnością zaskoczy Waszych domowników jak i gości.

Składniki

  • 500 g czerwonej kapusty
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml wody
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 średnie buraki
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki śmietany
  • 125 ml mleka
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz biały i sól
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Buraki kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy przez 15-20 minut. Odcedzamy zachowując wodę z buraczków. Do wody dodajemy sok z cytryny. Ziemniaki i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, kumin rzymski, pieprz i sól. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli.
    Kapustę drobno szatkujemy i dodajemy do garnka. Podsmażamy wszystko razem przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy ziemniaki i jabłko. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy buraki. Zupę blendujemy na gładki krem, dodając wodę z buraków i mleko. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Krem dekorujemy jogurtem naturalnym. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń