Do góry

Przekąski Przepis na:

Krem z dyni

Krem z dyni

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1564

Dodano: 03.11.2011

Odsłon: 3279

Bardzo szybko sie go robi, swietnie smakuje i elegancko sie prezentuje, nadaje sie na przystawke przed prawie kazdym daniem glownym. Ilosc skladnikow zalezy oczywiscie od tego ile zupy-kremu chcemy zrobic

Składniki

  • dynia, 500g
  • cebula szalotka, 2 szt
  • czosnek, 5 zabkow
  • warzywa , ziemniak, por,marchewk, seler, po malym kawalku
  • sol, pieprz, kostka rosolowa, do smaku
  • szczypiorek, peczek
  • ser gruyer lut inny utarty, po lyzce na talerz
  • poledwica wedzona surowa, lub bekon , lub poprostu szynka, po plasterku na talerz
  • smietana do zup, pomalej lyzeczce na talerz
  • grzanki czosnkowe zrobic albo kupic gotowe, po kilka na talerz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku przygotowac bulion z kostki tak okolo pol litra wody na pol kilo dyni, na pateli na lyzce masla podsmazyc dynie bez skory i pestek pokrojona w duza kostke, oraz pozostale warzywa, iedy lekko sie podsmaza zmiejszyc ogien i dusic do miekkosci, nastepnie przelozyc jarzyny do bulionu calosc doprawic pieprzem sola i rozgniecionym czosnkiem i zmiksowac blenderem na jednolity krem, po zmiksowaniu pogtowac 5 minut i gotowe, nakladac do talerzy do kazdej porcji dajac po kleksie ze smietany, drobiutko pokrojona polewice posypac serem, kilkoma grzankami i obficie szczypiorkiem, zycze smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biancorossa 03 listopada 2011 Zupa z dyni-z wielką chęcią,dopóki mi się nie znudzi:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń