Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z dyni i pomarańczy

Zupy

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 665 Ocena: 37658

Dodano: 10.11.2016

Odsłon: 734

Nie lubię zup... chyba. Czasami nachodzi mnie na nie ochota i wczoraj właśnie mnie naszła, a to z takiej racji, że dynia zalegała mi w lodówce. I tak oto powstała smaczna zupa, którą nawet ja zjadłam. W smaku wyraźnie wyczuwalny imbir i pomarańcza, jeśli to Was przekonuje zabierajcie się do pracy... czas ugotować rozgrzewająca zupę ;)

Składniki

  • dynia hokkaido 1 sztuka (mała)
  • oliwa z aromatem pomarańczy 1 łyżka
  • cebula biała 1/2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • marchew 1 sztuka
  • pomarańcza 1 sztuka
  • ziele angielskie 3 sztuki, liść laurowy 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • imbir świeży utarty 1/2 łyżeczki
  • dodatkowo:
  • śmietanka 30% 2 łyżki na porcję
  • ziarna sezamu 1 łyżka na porcję
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania produktów.

    Dynię obieramy ze skórki, dzielimy na połowę, usuwamy gniazda nasienne. Tak przygotowaną dynię kroimy w gruba kostkę. Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki, miąższ bez błonek kroimy na kawałki.
    W moździeżu ucieramy ziele angielskie z liściem laurowym. Ziarna sezamu wsypujemy na suchą patelnię, podgrzewamy do zrumienienia.

  2. Czas na gotowanie.

    Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju. Gdy cebula zaczyna się rumienić dodajemy kawałki dyni, marchewkę i roztarte ziele z liściem laurowym. Całość mieszamy
    i podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy pomarańczę, utarty imbir, odrobinę pieprzu i soli. Warzywa zalewamy 1/2 litra wody, doprowadzamy do wrzenia.
    Zupę gotujemy 30 minut, następnie blendujemy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze śmietanką i sezamem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń