Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z dyni z imbirem i gałką muszkatołową

Krem z dyni z imbirem i gałką muszkatołową

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4170

Dodano:

Odsłon: 1445

W lasach i parkach już pomału złocą się liście, a więc w ogrodach króluje dynia. Trzeba to warzywo wykorzystać maksymalnie, dlatego dzisiaj zapraszam na przepyszny, aksamitny krem z dyni. Dodatek imbiru i gałki muszkatołowej podkreśla smak i wyrazistość tego jesiennego warzywa.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy bulion warzywny.
    Marchew, pietruszkę, seler i cebule obieramy.
    Obraną włoszczyznę zalewamy litrem wody, dodajemy podsmażoną na palniku cebulę i gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny.

  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę,
    Dynię obieramy, wykrawamy miąższ z pestkami i kroimy w kostkę.
    Ziemniaki i marchew również obieramy i kroimy w kostkę.

    W dużym garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulkę z czosnkiem, następnie dodajemy dynię, marchew i ziemniaki. Chwilę podsmażamy.

    Zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.

    Gdy warzywa będą miękkie zmiksować wszystko blenderem. Doprawić solą i pieprzem, dodać gałkę muszkatołową i imbir, w razie potrzeby dolać wodę i zagotować.

  3. Krem podawać ze śmietaną kwaśną.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń