Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem z grzankami"
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 119
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2649
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 165
Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na pyszny farsz mięsny z pieczar...
Odsłon: 119
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 2649
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 165
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Rozdrobnij obraną i umytą marchewkę. Warzywa włóż do garnka. Dodaj obrany korzeń pietruszki (w całości).
Do tak przygotowanych warzyw dodaj masło, wlej litr bulionu warzywnego albo mięsnego (może być z kostki). Możesz także użyć wywaru, na którym np. gotowałaś mięso poprzedniego dnia.
Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy zielony groszek wraz z zalewą z puszki. Gotuj jeszcze 5 minut.
Na koniec wlej do gotującej się zupy mleko (jeśli wolisz, możesz użyć chudej śmietany), całość zagotuj i zdejmij z ognia. Z zupy usuń korzeń pietruszki. Resztę zmiksuj na gładki i aksamitny krem.
Zmiksowaną zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, cukrem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tosty pokrój w kostkę. Rozgrzej suchą patelnię. Wrzuć pieczywo i usmaż rumiane grzanki (możesz też opiec chleb w tosterze, a potem pokroić). Zupę rozlej do miseczek lub talerzy, podawaj z grzankami. Dowolnie udekoruj.Źródło: Świat kobiety