Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z kukurydzy

Krem z kukurydzy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 3292

Słodko ostra zupa z aromatycznymi przyprawami na jesienne dni :)

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy
  • 2 łyżki masła
  • 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka)
  • 2 średnie ziemniaki
  • Pół śmietany 18%
  • Mała suszona papryczka chili lub pieprz cayenne
  • Łyżeczka kurkumy
  • Szczypta imbiru
  • Sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dusimy na maśle kukurydzę przez 10 min, mieszając co jakiś czas.
    W międzyczasie przygotowujemy bulion.

  2. Do bulionu dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu.

  3. Podduszoną kukurydzę dodajemy do bulionu z ziemniakami. Dodajemy połowę poszatkowanej papryczki chili lub szczyptę pieprzu cayenne. Gotujemy następne 25 min.

  4. Przyprawiamy kurkumą, imbirem, solą i pieprzem.

  5. Kiedy wszystkie składniki zmiękną, blendujemy całość.


    Podajemy z łyżką śmietany i dekorujemy zupę pozostałą papryczką chili lub słodką papryką. Najlepiej smakuje z grzankami z bułki lub chleba.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń