Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pieczarek

Krem z pieczarek

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1210

Dodano: 03.05.2016

Odsłon: 1719

Dzisiaj zapraszam na pieczarkową... ale nie jest to zwykła zupa, lecz aksamitny i gęsty krem. Zachwyciła on moją Mamę na niedzielnym obiedzie, więc Wam też z pewnością zasmakuje :)

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, w razie potrzeby obrać i pokroić na kawałki.

  2. Obraną i pokrojoną cebulę podsmażyć w garnku na roztopionym maśle.

  3. Do podsmażonej cebulki dodać pieczarki i gotować co jakiś czas mieszając. Można dolać wody (ale nie radzę dolewać zbyt dużo, bo grzyby puszczą jeszcze wodę)

  4. Dodać kostkę bulionu grzybowego i gotować aż pieczarki zmiękną.

  5. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem.

  6. W misce wymieszać mleko z mąką ziemniaczaną i dodać do zupy szybko mieszając. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Uwaga: W zależności jaką gęstą lubimy zupę tyle dolewamy wody.

  7. Do śmietany dodajemy trochę gorącej zupy i dokładnie mieszamy.

  8. Zahartowaną śmietanę dolewamy do zupy i energicznie mieszamy.

  9. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń