Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z pieczonej dyni zaprawiony serem Gorgonzola

Krem z pieczonej dyni zaprawiony serem Gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 212

W sobotę, jeśli tylko mam okazję, jadę po świeże warzywa na plac targowy. Od lat kupuję je u tej samej osoby, bo zawsze są pierwszego gatunku. Tym razem na mojej liście były pomidory, papryki, jabłka, gruszki, śliwki. Wróciłam z ponad kilową piękną dynią odmiany Butternut Orange. Wiedziałam, że na pewno jest lekko słodkawa, trochę mdła sama w sobie i...że będzie zupa :-) Lubię kuchnię, która łamie schematy i szuka ciekawych kontrastów, więc w mojej wersji kremu z dyni pojawił się wyrazisty w smaku ser Gorgonzola. Całość okraszona świeżo prażonymi ziarnami słonecznika.

Składniki

  • 1 kg dyni piżmowej lub Butternut Orange
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 60 - 70 g sera Gorgonzola Intenso
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • różowa sól himalajska, czarny pieprz, słodka wędzona papryka, oregano, zioła prowansalskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, oczyścić, pokroić na ćwiartki. Dynię obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na mniejsze części. Wyłożyć warzywa na blachę z pergaminem do pieczenia, skropić olejem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza około 20 - 30 minut, aż skórka papryk zacznie się przypalać.

  2. Lekko przestudzone papryki obrać ze skórki, warzywa przełożyć do garnka i zblendować na gładką masę. Dodać trochę wody, pokruszyć kostkę rosołową, zagotować. Jeśli zupa będzie za gęsta, podlać jeszcze odrobiną wody. Dodać pokruszony ser, gotować chwilę, aż się rozpuści.

  3. Przyprawić pieprzem, papryką, ziołami. Na końcu dodawać sól ze względu na smak sera pleśniowego.
    Na suchej patelni uprażyć garść łuskanego słonecznika na złoty kolor. Posypać nim porcję zupy tuż przed podaniem.
    Serwować z szaszłykami z mini kulek mozarelli, zielonych oliwek nadziewanych papryką i groszku ptysiowego.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 16 stycznia Zupka w Twoim wydaniu pociąga mnie baaardzo!:)Mniam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń