Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z podgrzybków

Krem z podgrzybków

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 707

Dodano:

Odsłon: 774

Aromatyczna zupa krem o mocno grzybowym smaku. Nie trzeba dodawać do niej żadnych wzmacniaczy smakowych. Sama w sobie smakuje nieziemsko. Przy podaniu można polać odrobiną oliwy truflowej, która dobrze podkreśli grzybowy smak.

Składniki

  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300g podgrzybków
  • gałązka rozmarynu
  • 500ml bulionu
  • sól, pieprz
  • śmietana
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W garnku z grubym dnem roztopić łyżkę masła.

    Cebulę obrać o drobno pokroić.

    Zeszklić na maśle cebulę z lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku.

    Listki rozmarynu drobno posiekać i dołożyć do cebuli i czosnku.

    Dodać do garnka oczyszczone i pokrojone podgrzybki.

    Chwilę wszystko przesmażyć i zalać bulionem.

    Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.20 minut.

    Zmiksować zupę do postaci kremu.

    Dodać sól i pieprz do smaku.

    Lekko podgrzać zupę, bez doprowadzania do wrzenia.

    Podawać z kwaśną śmietanką i grzanką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń