Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z suszonych kurek

Krem z suszonych kurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 941 Ocena: 24483

Dodano:

Odsłon: 1457

Propozycja na smakowity i pożywny krem z suszonych kurek z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy grzybów. Krem można podawać z ulubionymi dodatkami lub serwować jako dodatek do gołąbków, mięs lub pierożków.

Składniki

  • 2 garści suszonych kurek
  • 1 litr bulionu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany
  • słodki sos sojowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 plaster masła
  • liść laurowy
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurki dokłądnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na całą noc).

    Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy je na masełku, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz odsączone z wody kurki i chwilę wszystko przesmażamy.

    Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wraz z podsmażoną cebulką i kurkami, a także około 200 ml wody z namaczania kurek dodajemy do gotującego się bulionu (z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw, a następnie miksujemy na jednolitą i gladką masę, dodajemy śmietanę, doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, ponownie zagotowjemy i gotowe! :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń