Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z zielonego groszku

Krem z zielonego groszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1989

Dodano:

Odsłon: 433

Wiosna, wiosna wiosna ach to Ty! Uwielbiam wiosnę, za poranny zapach ziemi, subtelne promienie słońca, ciepłe podmuchy wiatru, za bociany, poranną rosę, romantycznie kwitnące jabłonie i pachnące kwiaty. Wszystko przybiera wspaniałe, kolorowe barwy. Zielony, delikatny i aksamitny krem z zielonego groszku, zapewni nam mnóstwo energii na pierwsze, wiosenne spacery i co raz dłuższe wieczory.

Składniki

  • 450 g mrożonego groszku
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ cebuli
  • imbir mielony
  • papryka chili
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Marchewkę, ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew i ziemniaki. Mieszając, podsmażamy chwilę.
    Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy odrobinę imbiru i papryki chili. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek i gotujemy wszystko razem jeszcze przez około 5 minut. Zupę blendujemy na gładki, aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta możemy dolać odrobiną bulionu lub wody.
    Jogurt naturalny mieszamy z odrobiną przegotowanej wody tak, aby jego konsystencja pozwoliła nam udekorować ładnie każdą miseczkę z zupą. Krem podajemy z grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń