Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krem z zielonych listków"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34398
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 168
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34398
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 168
Składniki
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wsyp mąkę, mieszając przygotuj jasną zasmażkę. Zalej ją bulionem warzywnym (może być z kostki), rozmieszaj.
Szpinak przebierz, opłucz. Oderwij ogonki. Liście grubo posiekaj. Umytą i osuszoną natkę pozbaw łodyg. Liście poszatkuj. Oczyść starannie roszponkę, odkrój korzonki. Porozdzielaj kępki listków.
Do bulionu wsyp szpinak, natkę oraz połowę przygotowanej roszponki. Gotuj całość na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
Mleko połącz z kremówką, zahartuj 1-2 chochelkami zupy, wlej do garnka. Jeszcze chwilę ogrzewaj razem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wsyp resztę roszponki.
Połówkę bagietki pokrój w kromki, a następnie w dużą kostkę. Zrumień na suchej patelni lub opiecz na blasze w piekarniku. Zupę podawaj z grzankami.Źródło: Świat kobiety