Do góry

Zupy Przepis na:

Krem z ziemniaków

Krem z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 1392

Dodano:

Odsłon: 240

Jeszcze nie tak dawno ziemniaki w Polsce były jedynie nieciekawym, acz niezbędnym dodatkiem do każdego posiłku. Inwencja pań domu polegała głównie na tym, czy podać je gotowane, odsmażane czy purée. A przecież z ziemniaków można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Jednym z takich właśnie dań może być kremowy, aksamitny i pyszny krem z ziemniaków. Jak widać, przy odrobinie fantazji z ziemniaka i kilku prostych dodatków można wyczarować na prawdę fantastyczne i smaczne danie. Inspiracją do tego dania był program kulinarny ''Okrasa łamie przepisy''. Przepis nie co zmodyfikowałam, jednak zapewniam Was, że zupa pozostała lekka, kremowa i pyszna.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży por
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 1 główka czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego *
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • pieprz biały
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • oliwa truflowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Główkę czosnku obieramy z wierzchnich łupin. Górę minimalnie ścinamy tak, aby odsłonić ząbki czosnku i smarujemy dokładnie całą główkę oliwą. Następnie owijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180'C przez około 15 minut. Po wystudzeniu ząbki czosnku niemalże same będą wyskakiwały z łupinek.
    Pora oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w jedno centymetrowe kawałki. Cebulę i ziemniaki obieramy. Cebulę siekamy, a ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy na średnim ogniu. Dodajemy pora i dusimy około 2 minut co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, ziemniaki i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy zupę jeszcze około 2-3 minut. Następnie zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem zupę dekorujemy oliwą truflową i grubo mielonym pieprzem kolorowym.

    Notes

    *można użyć bulionu drobiowego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń