Do góry

Zupy Przepis na:

Krem ziemniaczano-porowy

Krem ziemniaczano-porowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 194

Muszę przyznać, że ten krem okazał się smaczniejszy niż się spodziewałam - pozycja koniecznie do powtórzenia.

Składniki

  • 150 g białej części pora
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g ziemniaków
  • 800 ml wody
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki drobno pokrojonego sera z niebieską pleśnią do podania (można pominąć)
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i pora kroimy w dowolnej wielkości kawałki, przekładamy do garnka, oprószamy lekko solą i razem z tymiankiem podsmażamy na oleju przez 5 minut.

    Całość zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

    Ugotowaną zupę blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i przelewamy do miseczek.

    Na każdą porcję wykładamy po pół łyżeczki śmietany i mieszamy, wierzch posypujemy pokrojonym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń