Do góry

Desery Przepis na:

kremiś

kremiś

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4241

Dodano:

Odsłon: 38863

pyszne, oryginalne ciasto :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ubic mikserem zoltka z 7 lyzkami cukru na puszysta mase. dodac mleko i olej, ubic do otrzymania jednolitej masy. make wymieszac z proszkiem do pieczenia, wsypac do ciasta (stopniowo) i wymieszac drewniana lyzka. piec ok 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (ciasto musi zostac jasnobrazowe na wierzchu).

  2. z litra wody odlac 200 ml, w tej ilosci rozrobic proszek budyniowy. reszte wody zagotowac z 250 g cukru. w miedzyczasie, kiedy woda sie zagrzewa, ubic piane z bialek, w polowie ubijania dodac 2 lyzki cukru. do gotujacej sie wody wlac rozrobiony proszek budyniowy i ciagle mieszajac gotowac do zgestnienia. zestawic, od razu do goracego budyniu dodac ubite bialka i delikatnie wymieszac drewniana lyzka. goraca mase przelozyc na cieple ciasto, wyrownac lyzka, odstawic do calkowitego wystygniecia.

  3. zimne ciasto udekorowac bita smietana i posypac starta na tarce czekolada. przepis je niecodzienny, zwlaszcza gotowanie budyniu w wodzie, ale gwarantuje ze ciasto jest pyszne :)

  4. smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jakub26 26 lipca 2013 zabieram do książki i zostawiam "kciuka" podejrzewam,że ciacho jest pyszne!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anitaemi 18 maja 2012 Az mi slinka cieknie, napewno zrobie dzis, lece po budynie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 24 kwietnia 2012 anulek, jak widzisz innym wyszlo, wiec to nie blad przpisu...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulek2505 24 kwietnia 2012 Może i na zdjęciu ciasto wygląda b. ładnie, ale w rzeczywistości masa jest masakryczna :( Robiłam i nie polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulek2505 24 kwietnia 2012 Może i wygląda ładnie na zdjęciu, ale w rzeczywistości masa jest masakryczna. Nie polecam gotowania budyniu na wodzie i łączenie jeszcze z pianą.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 11 marca 2012 ja uzylam waniliowego i dlatego taki kolor, smietankowy bylby bialy.
ja nie mialam problemu z wymieszaniem, trzeba dodawac stopniowo i mieszac powoli

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Martusiol 11 marca 2012 wszystko super gdyby nie okropny trud połączenia budyniu z białkiem. A jaki w smaku to się okaże dopiero stygnie. dodatkowo kolor wychodzi koralowy a nie żółty jak na zdjęciu. kolor żółty wyjdzie chyba tylko przy budyniu śmietankowym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 08 marca 2012 wg przepisu jest na wodzie, nie wiem jak wyszloby na mleku, jesli chcesz probuj, ale nie gwarantuje ze ciasto bedzie zjadliiwe

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

junisa3 07 marca 2012 Zastanawiam sie dlaczego budynie gotuje sie w wodzie, jakie to ma znaczenie i czy mozna ugotowac w mleku...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń