Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 121
Polecam.
Odsłon: 4957
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 121
Polecam.
Odsłon: 4957
Składniki
Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek. Ubij pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka utrzyj z cukrem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao, dodawaj powoli do żółtek, cały czas mieszając. Całość delikatnie po- łącz z pianą z białek. Ciasto wlej do tortownicy, piecz 40 minut w 180°C. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na 3 blaty.
Galaretka: jabłka umyj, obierz i zetrzyj na grube wiórki. Skrop sokiem z cytryny. Galaretkę rozpuść w 200 ml wrzątku, połącz z jabłkami i cukrem. Schładzaj 30 minut.
Krem: zimną kremówkę ubij mikserem, wymieszaj z cukrem i mascarpone.
W tortownicy ułóż blat ciasta, przykryj galaretką. Schładzaj 20 minut. Ułóż kolejno: blat, 1/3 kremu, blat. Udekoruj kremem, wiórkami, jabłkami.
Proste triki na torciki
Jeśli chcesz, by twoje wypieki były idealne, wypróbuj proste, a niezawodne sposoby!
•Biszkopt upiecz dzień wcześniej. Gdy wystygnie, przykryj go, by nie wysechł, a przed samym m nasącz go.
•Szczypta kurkumy dodana do surowego ciasta, sprawi, że biszkopt będzie miał apetyczny złocisty kolor, a przyprawa nie będzie wyczuwalna!
•Torty „składaj” i schładzaj w formie, w której piekłaś biszkopt.
•Do nasączania jasnych ciast używaj lekkich naparów herbacianych (np. z białej herbaty) i białego alkoholu, do ciemnych może to być kawa, czarna herbata z dowolnymi trunkiemŹródło: Naj