Do góry

Sałatki Przepis na:

Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1795

Dodano:

Odsłon: 393

Dzisiejszy poranek zapachniał jesienią. W powietrzu wisi już nieuchronnie koniec lata. Może w takim razie chcielibyście się przenieść do słonecznej Grecji i poopalać na piaszczystej plaży? Tego obiecać Wam nie mogę, ale za to mogę przenieść Was w kulinarną podróż do Grecji. Kuchnia tego kraju pokazuje, że na prawdę niewiele trzeba, by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne danie. Dowodem na to jest ta pyszna sałatka ze szparagami, szpinakiem i winogronami. Urzekła mnie swoim smakiem i teksturą: jest kremowa dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu. Świeżości nadaje szpinak, szczypiorek i koperek. Swoją chrupkość zawdzięcza uprażonym migdałom, a odrobinę słodyczy winogronom. W dodatku jest całkiem zdrowa i fit, dlatego z pewnością na stałe zagości w naszym domu.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szklanki mocnego bulionu
  • 300 g szparagów zielonych
  • 300 g winogron ciemnych bezpestkowych
  • 40 g płatków migdałów
  • 2 duże cebule dymki
  • 50 g szpinaku świeżego
  • Sos:
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • pieprz czarny i sól
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Filety z kurczaka kroimy w większą kostkę i wrzucamy na gotujący się bulion. Gotujemy około 5 minut, wyjmujemy z bulionu kurczaka i odstawiamy do wystudzenia. Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Gotowe odcedzamy i szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru.
    Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak i posiekany szczypiorek razem z cebulką.

    Sos

    Do jogurtu greckiego dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koper i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałowe i chwilę prażymy. Gotową sałatkę posypujemy migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń