Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa brokułowa

Kremowa zupa brokułowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2620

Dodano:

Odsłon: 17186

Moja wersja zupy brokułowej- gęsta, kremowa, mięsna i pożywna:)

Składniki

  • 30 dkg mięsa z udźca indyka
  • 1 spory brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 0,5 bulwy selera
  • 0,5 białej części pora
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 trójkąty serka topionego
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 125 ml śmietanki do zup 18%
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wlałam 2,5- 3 litry wody, wrzuciłam umyte mięso indyka (kupiłam gotowe już bez kości) i zagotowałam. Wywar odszumowałam i dodawałam kolejno pozostałe składniki: ziele angielskie i liście laurowe, startą na tarce marchew, pietruszkę oraz selera. Po kilku minutach dodałam obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojonego w piórka pora. Doprawiłam łyżką soli i gotowałam jakieś 20-25 minut. Potem dodałam brokuła podzielonego na małe różyczki, gotowałam ok. 8-10 minut.

  2. Ugotowane mięso z indyka wyjęłam, pokroiłam na mniejsze kawałki i ponownie wrzuciłam do zupy.Na koniec dodałam serek topiony, drobno posiekany koperek oraz śmietankę, wszystko doprawiłam solą i pieprzem i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń