Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kremowa zupa dyniowa o smaku imbirowym"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 49
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 79
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 40
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 107
Składniki
Dynię pokrój na cząstki, dokładnie oczyść z pestek i włókien. Miąższ potnij w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Imbir obierz, zetrzyj na tarce o małych otworach albo zeskrob łyżeczką. Chili oczyść z pestek, potnij na kawałeczki.
W garnku rozgrzej olej. Włóż rozdrobnioną cebulę, imbir oraz chili. Smaż razem przez chwilę. Następnie dołóż dynię. Warzywa zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
Buraczki oczyść, obierz, potnij na cieniutkie plasterki (najłatwiej zrobisz to krajalnicą do wędlin). W garnku o grubym dnie albo frytownicy rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz porcjami wkładaj plasterki buraków. Smaż je przez 1–2 minuty.
Buraczane czipsy wyjmij łyżką cedzakową. Dobrze osącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku złożonym kilka razy.
Do gotującej się dyni wlej 100 ml mleka kokosowego (ew. śmietany kremówki wymieszanej z 4 łyżkami wiórków kokosowych). Całość zmiksuj na gładko. Zupę ponownie zagotuj. Wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem i sokiem z limonki.
Pozostałe mleko kokosowe lekko podgrzej. Ubij na puszystą piankę. Gotową zupę rozlej do talerzy. Udekoruj kleksami kokosowej pianki. Podawaj z czipsami z buraków.
ok. 60 minut. 1 porcja ok. 450 kcal.Źródło: Tina