Do góry

Przekąski Przepis na:

Kremowa zupa dyniowo-marchwiowa

Kremowa zupa dyniowo-marchwiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 19205

Pysznie kremowa, aromatyczna, z lekka nuta slodyczy...

Składniki

  • dynia, 0,5 kg
  • marchew, 4 szt srednie
  • cebula, 1 szt
  • czosnek, 3 zabki
  • przyprawa curry, 2 pelne lyzeczki
  • miod, 1 pelna lyzka
  • sol, do smaku
  • pelnoziarniste pieczywo, na grzanki
  • rzezucha, pietruszka zielona, do posypania
  • oliwa z oliwek, 3 lyzki
  • smietanka kremowa, 2 lyzki
  • pasta pomidorowa (pzretarte pomidory), 50 ml
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule i czosnek posiekac, lekko podsmazyc na oliwie, marchew pokroic na cienkie talarki, dodac cebuli i czosnku, smazyc ciagle mieszajac. Po 5 min. dodac pokrojona w niezbyt drobna kostke dynie. Dodac tyle wody, aby ledwo zakryla warzywa, dodac sol i curry, przetarte pomidory, gotowac 15-20 min.

  2. Zmiksowac blenderem na gladka mase, dodac smietanke i miod, wymieszac.

  3. pieczywo pokroic w kostke, opiekac w piekarniku ok.3-5 min.

  4. Zupe podawac z grzankami, posypana rzezucha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

binka 16 kwietnia 2011 Cudowna!! Wyrpóbowałam :) Dziękuję za wspaniały przepis!! Pozdrawiam ciepło :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń