Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kremowa zupa grzybowa z grzankami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 77
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 148
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 77
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 148
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 67
Składniki
Suszone borowiki zalej przegotowaną i wystudzoną wodą. Odstaw do namoczenia na mniej więcej 4 godziny. Odcedź i zalej 6–7 szklankami wrzątku. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez ok. 40 minut.
W tym czasie cebulę obierz, grubo posiekaj. Zeszklij w drugim garnku na łyżce rozgrzanego masła. Grzyby odcedź, potnij na kawałki. Ugotowane do miękkości grzyby potnij w paseczki. Trochę odłóż, resztę dodaj do podsmażonej cebuli. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Pozostałe masło rozgrzej, oprósz mąką, krótko zasmaż. Do zasmażki dolej zimne mleko. Dokładnie wymieszaj i stopniowo dolewaj do gotujących się grzybów. Całość zmiksuj na gładko. Przypraw solą oraz białym pieprzem. Śmietanę lekko posól.
Najpierw dodaj do niej 2–3 łyżki gorącej zupy, a następnie wlej do zupy w garnku. Mocno podgrzej. Włóż pozostawione grzyby. Podawaj z grzankami. Udekoruj.
ok. 2 godzin , moczenie grzybów ok. 4 godzin, 1 porcja ok. 310 kcal.
<strong>Jan Kuroń szef kuchni w firmie Kuchnia Kuronia</strong>Źródło: Tina