Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa grzybowa z szarpanym mięsem kaczki

Kremowa zupa grzybowa z szarpanym mięsem kaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1816

Dodano:

Odsłon: 912

W swoich sobotnich eksploracjach terenu, poszukiwaniach nowych składników i inspiracji do przepisów natknęłam się na cudowny mięsny sklepik osiedlowy, w którym od wejścia poczułam, że jestem we właściwym miejscu. Niewielka z pozoru budka obfitowała w smaczne skarby: słoiczki z domowym smalcem i konserwami , konfiturami, swojskie mleko od szczęśliwych krówek, jajeczka od wolno biegających kurek zielononóżek, wędliny wędzone w beczce, opalane drzewami owocowymi... Czego tam nie było! Na tym tle wybijała się energiczna sprzedawczyni, która do każdego zwracała się "słoneczko". Zanim doszła do mnie, widziałam, jak kilka osób po zachętach typu "co jeszcze, słoneczko?" zwiększało swoją pulę koszykową. Jedno słówko, a jaki efekt marketingowy! Moją uwagę, oprócz szynki wieprzowej z otoczką tłuszczyku, kiełbasy jałowcowej mocno wysuszonej, przykuły kacze szyje. Przypomniało mi się, że w dzieciństwie prześcigaliśmy się z bratem, kto ma dostać tę niewielką ilość jakże smacznego mięsa po przyrządzeniu rosołu na kurze czy kaczce. Tak więc "słoneczko" nabyło trzy sztuki i ugotowało na nich wywar do zupy grzybowej ze słodką śmietanką. Nie dość, że są chudziutkie i delikatne w smaku, to jeszcze ładnie się prezentują na talerzu.

Składniki

  • 3 kacze szyje
  • 1 pudełko mrożonych lub świeżych obgotowanych mieszanych grzybów (minimum 500 g)
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 marchewki
  • 200 g makaronu farfalle
  • pęczek włoszczyzny
  • świeżo zmielony pieprz i sól
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • woda
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Szyje oczyścić z błonek, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i "odszumować". Posolić, dodać oczyszczoną włoszczyznę, marchewki uzupełnić wodą w takiej ilości, by przykryła mięso i warzywa.

  2. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Marchewki wyciągnąć z wywaru wcześniej, jak będą półtwarde. Po ostygnięciu pokroić je wzdłuż na plastry szerokości do 2 milimetrów i za pomącą malutkiej foremki do ciastek wyciąć z nich grzybki.
    Z wywaru wyciągnąć włoszczyznę i szyjki; te ostatnie obrać delikatnie z mięsa.
    Do buliony wrzucić grzyby, doprawić pieprzem i solą, jeśli zajdzie potrzeba. Gotować pod przykryciem i gdy grzyby będą miękkie, ściągnąć z ognia i po chwili wlać śmietanę, wymieszać, postawić z powrotem na palnik, doprowadzić do wrzenia i gotować do 3 minut. Zupy powinno być około 1,5 litra.
    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić.
    Zupę podawać z makaronem, marchewkami - grzybkami i szarpanym mięsem z kaczki. Dekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 marca Aga, jak czytam "kaczki", to od razu patrzę za okno w firmie, czy oby moje dwie kaczuchy mają się dobrze xD

Zupka pyszna, ale moich ptaszorów nie dam skrzywdzić, a jest to Pani i Pan kaczor ;D
Odpowiedzi: 6 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń