Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z bobu

Kremowa zupa z bobu

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1608 Ocena: 37103

Dodano: 13.06.2017

Odsłon: 1394

Jak co roku, korzystamy z tego pysznego warzywa, niedocenianego i znienawidzonego w dzieciństwie. Po latach przekonaliśmy się do jego smaku i za każdym razem próbujemy go w nowej wersji.

Składniki

  • 500 g bobu
  • 1 l wody
  • 1 łyżka słodkiej śmietany
  • 3 łyżki ryżu
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Bób gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku, przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy i obieramy, wody nie wylewamy.
    Ponownie przekładamy do wody z gotowania, dodajemy łyżkę śmietany i blendujemy na gładko.
    Następnie dodajemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń