Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kremowa zupa z groszku"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 413
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 413
Składniki
Szalotki obrać, posiekać. Wrzucić na rozgrzane masło. Mieszając, zeszklić. Dosypać groszek i dusić razem kilka minut. Dolać gorący bulion. Gotować jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Mozzarellę pokroić w koste czkę. Kawałki sera wrzucić do wrzącej zupy. Mieszając, podgrzewać, aż ser całkowicie się rozpuści. Następnie zupę zmiksować blenderem na gładko.
Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Każdą porcję udekorować kleksem kwaśnej śmietany oraz listkiem bazylii.
Można część (kilka łyżek) podgotowanego groszku odłożyć i posypać nim każdą porcję zupy przed podaniem.
ok. 45 minutŹródło: Twoje Imperium