Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z pomidorów malinowych według Agnieszki

Kremowa zupa z pomidorów malinowych według Agnieszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 2056

Dodano:

Odsłon: 2654

Lato, lato, lato, ech że ty! Obok innych warzyw, tymi, na które czekam cały rok, są soczyste, mięsiste i pachnące słońcem pomidory malinowe. Najbardziej lubię takie mało foremne, z ogródka starszej pani czy pana, ale coraz rzadziej, niestety, można je kupić. Z tych nabytych dzisiaj, powstał przepyszny krem, do którego podałam mini szaszłyki z kulek mozarelli oraz świeżych listków bazylii. Jeśli ser położycie na gorącej zupie, powoli wtopi się w nią, jeśli na letniej - zachowa swoją formę i będzie doskonałym samodzielnym dodatkiem. To kolejna moja propozycja, która nie wymaga wielkich nakładów, a zaskakuje smakiem i widokiem.

Składniki

  • 6 dużych pomidorów malinowych
  • 2 młode marchewki
  • 2 małe młode ziemniaki lub 1 duży
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 50 g śmietanki 30 %
  • 1 opakowanie mini kulek mozarelli (285 g)
  • 500 - 700 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • świeże listki bazylii
  • suszone i utarte w młynku lub moździerzu chilli - opcjonalnie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w grubą kostkę, w garnku podgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić cebulę z czosnkiem.

  2. W tym czasie obrać i opłukać marchew oraz ziemniaki, także pokroić w kostkę, dorzucić do garnka i całość przesmażać kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
    Pomidory sparzyć wrzątkiem, pozbawić skórek i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę, dodać wraz z sokiem do warzyw w garnku.

  3. Całość jeszcze chwilę przesmażać, zalać bulionem, dodać cukier, sól i pieprz do smaku, oregano i gotować około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Po tym czasie ściągnąć z gazu, zblendować na gładką masę, dodać słodką śmietankę i wymieszać.
    Na wykałaczki lub ozdobne patyczki nabijać połówki kulek mozarelli i przekładać listkami bazylii, oprószyć płatkami chilli.
    Serwować w miseczkach z dodatkiem delikatnego kleksa ze śmietanki i przygotowanych szaszłyków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 lipca Pomidorów na działce pod dostatkiem, więc trzeba będzie zrobić :) Patrząc na skład zapowiada się pyszna zupka :D
Wykreślam "opcjonalnie" i można robić ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń