Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa z tortellini, groszkiem, orzechami i parmezanem

Kremowa zupa z tortellini, groszkiem, orzechami i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 277 Ocena: 1342

Dodano:

Odsłon: 301

Uwielbiam dania, które robi się tak szybko i w dodatku tak dobrze smakują. W zaledwie 15-cie minut przygotowałam bardzo pyszną, kremową i sycącą zupę. Charakterystyczny smak parmezanu świetnie komponuje się z delikatnymi pierożkami wypełnionymi szpinakiem i ricottą. Dodatek chrupiących włoskich orzechów znacznie poprawia teksturę dania.

Składniki

  • 250 g tortellini szpinak i ricotta *
  • 250 g zielonego mrożonego groszku
  • 1,2 litry bulionu drobiowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g tartego parmezanu
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 2 płaski łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz biały i sól
  • Dodatkowo
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 30 g orzechów włoskich
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę bardzo drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę.W garnku rozgrzewamy oliwę wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy na małym ogniu 2 minuty, mieszając. Dodajemy bulion, groszek zielony i parmezan. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 4-5 minut. Śmietanę mieszamy dokładnie z mąką kukurydzianą, dodajemy do zupy i mieszamy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą.
    Tortellini przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy. Jeśli zupę zamierzacie podać później, tortellini dodajcie do zupy tuż przed podaniem. W przeciwnym razie tortellini rozmięknie i nie będzie zbyt smaczne. Zupę przed podaniem dekorujemy natką pietruszki i uprażonymi i posiekanymi orzechami.

    Notes

    *użyłam świeżych pierożków tortellini

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń