Do góry

Dania główne Przepis na:

Kremowe risotto z pieczarkami i cukinią

Kremowe risotto z pieczarkami i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 407 Ocena: 6308

Dodano:

Odsłon: 510

Risotto smakuje najlepiej wtedy kiedy jest bardzo kremowe. Do uzyskania takiego efektu potrzebujemy masła, śmietanki i sera:). Moje risotto jest w wersji pieczarkowej.

Składniki

  • 300g ryżu do risotto
  • ok. 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100g sera cheddar
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę, cukinię ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Natkę pietruszki siekamy.

  2. Masło roztapiamy, podsmażamy na nim warzywa. Dusimy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy ryż, smażymy chwilę. Dolewamy po chochelce bulionu, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dopiero wtedy wlewamy kolejną porcję. Postępujemy tak do momentu jak ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.

  3. Do risotto wlewamy śmietankę, przekładamy ser. Mieszamy do połączenia składników. Dekorujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń