Do góry

Desery Przepis na:

Kremóweczka a''la wiedeńska

Kremóweczka ala wiedeńska

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 790

Dodano:

Odsłon: 18297

Delikatna, pyszna, prosta w przygotowaniu po prostu idealna :)

Składniki

  • CIASTO:
  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • margaryna, 1 kostka
  • gęsta śmietana ( u mnie 36%), pół szklanki (im gęstsza śmietana tym ciasto bardziej kr
  • krem budyniowy
  • mleko 3,2%, 3/4 litra ( 3 x szklanka po 250 ml)
  • cukier, 1 szklanka
  • cukier waniliowy, 1 duże opakowanie (32g)
  • mąka psz, 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • jajka, 2 szt.
  • KREM ŚMIETANOWY
  • śmietana 30 %, 3 x 200ml
  • cukier puder, 6 łyżeczek
  • śmietan fix, 3 szt.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować ciasto z podanych składników - posiekać na stolnicy, zarobić, podzielić na 2 części i odstawić do schłodzenia do zamrażalnika. Rozwałkować jedną część ciasta, nakłuć widelcem i upiec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ( 25 x 40 cm). Piec w temperaturze 180-200 st.C przez około 20 min. Po upieczeniu wyjąć delikatnie z blaszki (ciasto jest kruche) i upiec podobnie drugą część ciasta. (ciasto w trakcie pieczenia troszkę się ''''''''kurczy'''''''' )

  2. Zagotować pół litra mleka z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej szklance mleka zmiksować dwie mąki, jajka i budyń. Na wrzące mleko wlać przygotowany roztwór i stale mieszając gotować jak budyń aż mocno zgęstnieje. Wylać gorący krem na jeden placek, rozprowadzić i zostawić do wystygnięcia.

  3. Ubić śmietany kremówki z cukrem pudrem i śmietan fixem, do momentu aż powstanie gęsta masa.

  4. Na wystudzony krem budyniowy wyłożyć krem śmietanowy i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie dognieść. Wstawić do lodówki do stężenia. Posypać cukrem pudrem, pokroić i zajadać :-) Smacznego :)

  5. Przepis lekko zmodyfikowany a właściwie wzbogacony pochodzi ze strony http://www.wielkiezarcie.com/recipe10840.html

  6. UWAGA! Ciasto jest bardzo kruche więc delikatnie przy przenoszeniu blatów. Jak masa budyniowa zastygła na placku to wzięłam widelec i ja trochę ''''''''zmierzwiłam'''''''' żeby się połączyła / skleiła z bitą śmietaną. Ciasto znika w zaskakująco szybkim tempie :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 02 września 2017 Co ma ta skądinnąd pyszna kremówka z Wiedniem? Nazwa ni w pięć, ni w dziesięć...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kasia-lilo 28 maja 2015 Świetny przepis - prosty i pyszny. Zapisany do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Matematyczka 26 września 2010 SUPER!!! Bardzo się cieszę że smakowało:):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivette 25 września 2010 Genialna..Nie jestem koneserem ciast ale to ciasto mogłabym pochłonąć w całości...:)W lodówce utrzymało się niecałe 24 godziny, hehe:))))))))Baaaardzo wszystkim smakowało! DZIĘKI!!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 01 sierpnia 2010 Najpyszniejsza jest dla mnie kremówka z ciastem francuskim, ale ta wymaga o wiele mniej pracy, więc pewnie się skuszę. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 01 sierpnia 2010 robię taką kremówkę jest pyszna polecam....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń