Do góry

Desery Przepis na:

Kremówki

Kremówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Kremówki"

Składniki

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 300 ml mleka
  • 15 dag cukru
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 200 ml śmietany 18 proc
  • 1 szkl. wiśni
  • 5 dag płatków migdałów
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto rozwałkuj (mrożone musisz rozmrozić), podziel na osiem części, wylep nim formy na tartaletki. Uformuj wyższe brzegi, posmaruj je rozmąconym z wodą jajkiem.

  2. Spód każdej tartaletki ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Podpiekaj około 10 minut. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia, ostudź.

  3. Do zimnego budyniu dodaj kwaśną śmietanę. Masę starannie wymieszaj. Rozłóż na podpieczonych spodach. Udekoruj wiśniami (mrożonymi lub z kompotu) i płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

  4. 10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń