Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34507
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34507
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Ciasto rozwałkuj (mrożone musisz rozmrozić), podziel na osiem części, wylep nim formy na tartaletki. Uformuj wyższe brzegi, posmaruj je rozmąconym z wodą jajkiem.
Spód każdej tartaletki ponakłuwaj gęsto widelcem. Foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni. Podpiekaj około 10 minut. W tym czasie ugotuj gęsty budyń z mleka, cukru i proszku waniliowego. Zdejmij go z ognia, ostudź.
Do zimnego budyniu dodaj kwaśną śmietanę. Masę starannie wymieszaj. Rozłóż na podpieczonych spodach. Udekoruj wiśniami (mrożonymi lub z kompotu) i płatkami migdałowymi. Ponownie wstaw do piekarnika. Dopiekaj jeszcze 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
10 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł.Źródło: Świat kobiety