Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy czekoladowo - orzechowy sernik Nigelli

Kremowy czekoladowo - orzechowy sernik Nigelli

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 5032

Dodano: 10.01.2013

Odsłon: 39599

Przepis na ten serniczek zobaczyłam w programie Nigellissima. Od razu wiedziałam, że muszę zrobić ten deser.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce rozdrobniłam 200 g herbatników. Dodałam 2 łyżeczki kakao, garść zmielonych orzechów włoskich i 50g masła. Wyrobiłam na "mokry piasek". Ułożyłam w foremce o średnicy 26 cm jako spód, mocno ubijając. Odłożyłam do lodówki. W tej samej misce, w której powstał spód, wymieszałam 400 g Nutelli i 400 g naturalnego serka homogenizowanego. Zamiast naturalnego serka można użyć również mascarpone. Po wymieszaniu dosłodziłam 2 łyżeczkami cukru pudru. Wyłożyłam na herbatnikowy spód. Na wierzchu posypałam posiekanymi orzechami włoskimi. Odłożyłam na noc do lodówki. Serniczek ma kremową, jedwabistą konsystencję, a smakuje... wspaniale!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 28 lutego 2013 Pani Beato, przepis podaje wszystko tak, jak zrobiłam ciasto. Być może nie ubiła Pani zbyt dokładnie spodu i dlatego się nie zespolił. Ciężko jest mi powiedzieć jaka inna przyczyna mogła być powodem niepowodzenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beata2012 28 lutego 2013 Witam. Wczoraj zrobiłam. Niestety spod jest sypki. Albo proporcje są złe albo zapomniała pani o jakimś składniku wiążącym składniki spodu. Proszę o odp. Pozdrawiam. Beata.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

halinka512 26 lutego 2013 Wygląda ślicznie a na dodatek prosty przepis i nie trzeba piec. Wypróbuję, bo mnie kusi ....}

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 10 stycznia 2013 Bajeczny ten serniczek:)do ulubionych wrzucam:)5

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nukleon 10 stycznia 2013 Zgadzam się z przedmówczyniami.Dała bym pokruszone krakersy na spód.Żeby nie był za słodki.Do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 10 stycznia 2013 Wspaniale wygląda, prosty do zrobienia i sądząc po składnikach - pyszny.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 stycznia 2013 brzmi i wygląda niesamowicie :-) szkoda tylko, że tyle w nim kalorii. Dziewczyny, jak tu się przy Was odchudzać?? :-) :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń