Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kremowy serniczek"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 303
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5079
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32672
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 348
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 242
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 303
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 70
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5079
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32672
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 348
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 242
Składniki
Z mąki, 3 żółtek, proszku do pieczenia, 25 dag masła, kakao i połowy cukru zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie porcje i odłóż na 90 min do lodówki.
W tym czasie przygotuj masę. Resztę masła oraz cukru utrzyj na puszysty krem. Połącz z 3 żółtkami. Dalej ucierając, dodawaj po łyżce serek homogenizowany. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Starannie wymieszaj.
6 białek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz z masą serową. Wsyp garść opłukanych i osączonych rodzynek (możesz je obtoczyć w mące).
Jedną część schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na spód tortownicy. Wylej masę serową, na nią zetrzyj drugą część ciasta.
Sernik wstaw do piekarnika. Piecz 60-70 minut w 180 st. Ostudź w tortownicy. Ciasto i masę serową możesz też rozłożyć do mniejszych foremek.
Czas ok. 120 min; porcja – 350 kcal, cena 1,60 zł.
Do sernika najczęściej dodaje się rodzynki, posiekane orzechy włoskie, migdały oraz skórkę pomarańczową. Aby zapobiec opadnięciu bakalii na dno formy, osusz je starannie i obtocz w mące.Źródło: Świat kobiety