Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy serniczek

Kremowy serniczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Kremowy serniczek"

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 6 jajek
  • sól
  • 2 łyżeczki proszku do piecz
  • 35 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • 20 dag cukru
  • 4 op. waniliowego serka homogenizowanego (po 25 dag)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag wiórków kokosowych
  • rodzynki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z mąki, 3 żółtek, proszku do pieczenia, 25 dag masła, kakao i połowy cukru zagnieć kruche ciasto. Podziel je na dwie porcje i odłóż na 90 min do lodówki.

  2. W tym czasie przygotuj masę. Resztę masła oraz cukru utrzyj na puszysty krem. Połącz z 3 żółtkami. Dalej ucierając, dodawaj po łyżce serek homogenizowany. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe. Starannie wymieszaj.

  3. 6 białek ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie połącz z masą serową. Wsyp garść opłukanych i osączonych rodzynek (możesz je obtoczyć w mące).

  4. Jedną część schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na spód tortownicy. Wylej masę serową, na nią zetrzyj drugą część ciasta.

  5. Sernik wstaw do piekarnika. Piecz 60-70 minut w 180 st. Ostudź w tortownicy. Ciasto i masę serową możesz też rozłożyć do mniejszych foremek.

  6. Czas ok. 120 min; porcja – 350 kcal, cena 1,60 zł.

  7. Do sernika najczęściej dodaje się rodzynki, posiekane orzechy włoskie, migdały oraz skórkę pomarańczową. Aby zapobiec opadnięciu bakalii na dno formy, osusz je starannie i obtocz w mące.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń