Do góry

Desery Przepis na:

Kremowy sernik cytrynowy

Kremowy sernik cytrynowy

Autor: kasia882

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 242

Dodano: 04.04.2018

Odsłon: 197

Kolejny sernik wpada na bloga! Tym razem delikatny, wilgotny pachnący cytryną! Ten sernik wychodzi idealnie płaski i nie opada.

Składniki

  • 1 kg twarogu (najlepiej trzykrotnie mielonego)
  • 250g serka mascarpone
  • 2 jogurty naturalne
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 1 cytryna
  • Ponadto:
  • 1 szklanka śmietanki 18%
  • 3 łyżki cukru
  • Opakowanie herbatników
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Twaróg, mascarpone, jogurty i cukier umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera. Dodać startą skórkę z 1 cytryny oraz wyciśnięty sok. Cały czas miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane dodajemy po 1 jaju.

  2. Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć warstwę herbatników. Na to wyłożyć masę serową.

    Piec ok. 60 min w 160oC. Po godzinie wierzch ciasta polać śmietanką wymieszaną z cukrem. Piec jeszcze 20 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.

    Sernik najlepiej smakuje kolejnego dnia, po wychłodzeniu. Dekorujemy wiśniami lub innymi ulubionymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń