Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kremowy sernik morelowy z kruszonką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Połowę masła stop, odstaw do wystudzenia. Mąkę wymieszaj z 1/2 cukru i cukrem waniliowym. Dodaj stopione masło. Szybko zagnieć kruszonkę.
Tortownicę o śr. 26 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Dociśnij ją do dna formy. Resztę kruszonki włóż do lodówki. Spód sernika wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 10 minut.
W tym czasie morele przełóż na sitko, poczekaj, aż ociekną z zalewy. Podpieczony spód wyjmij z piekarnika, posmaruj konfiturą.
Twaróg utrzyj z pozostałym masłem i cukrem. Kolejno wbij jajka, dodaj sok z cytryny i proszek budyniowy. Masę serową dobrze wymieszaj. Wyłóż na podpieczony spód z konfiturą.
Morele pokrój na cząstki. Ułóż na wierzchu ciasta, lekko wciśnij je w masę serową. Wierzch posyp pozostałą kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st.
Piecz jeszcze 50 minut (ew. 10 minut przed końcem pieczenia, przykryj kawałkiem folii aluminiowej, aby sernik zbytnio się nie przyrumienił). Czekoladę stop. Wystudzone ciasto udekoruj paseczkami stopionej czekolady.
ok. 20 minut
Pieczenie ok. 1 godziny
porcja ok. 410 kcalŹródło: Tina