Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki na skwiercząco

Krewetki na skwiercząco

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 615

Dodano:

Odsłon: 37772

delicje ;)

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krewetki rozmrozić - najlepiej sparzyć wrzątkiem (można delikatnie posypać vegetą).

  2. Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie solimy, żeby puścił soki.

  3. Bagietkę czosnkową podgrzać wg opisu na opakowaniu lub zwykłą bagietkę smarujemy masłem z wyciśniętym czosnkiem i koperkiem i podpiekamy.

  4. Na mocno rozgrzanego woka lub patelnię wlewamy oliwę z oliwek.

  5. Wrzucamy czosnek i krewetki.

  6. Po kilku minutach podlewamy winem.

  7. Poddusić ok 5 min.

  8. Dodać masło - rozpuścić.

  9. Na koniec dodać pokrojony koperek i wymieszać.

  10. Podawać w naczyniu żaroodpornym, najlepiej na podgrzewaczu z pieczywem czosnkowym, sałatą z vinegrettem (w moich przepisach) lub zielonymi oliwkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madzikcho 20 lutego 2011 Wiadomo, że świeże krewetki są bez porównania lepsze, ale mrożone też wychodzą smaczne moim zdaniem. Vespula - być może, za długo smażyłaś krewetki, bo one powinny być dosłownie moment na patelni (pomaga też sparzenie ich wrzątkiem przed smażeniem). Pozdrawiam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Vespula 16 lutego 2011 Również się skusiłam na wypróbowanie twojego przepisu. Wyszło bardzo smaczne, tylko własnie problemem jest jak dla mnie z gumowatość. Nie wiem czy je przesmażyłam, czy to wina użycia mrożonek. Ale to moja pierwsza próba z krewetkami, więc nastepnym razem pewnie lepiej będzie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 28 sierpnia 2010 aaasica bardzo się cieszę że krewetki smakowały ;) pozdrawiam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasica 28 sierpnia 2010 Rewelacja! Nawet niejedzacy owocow morza sie zajadali. Dzieki wielkie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 07 czerwca 2010 anula1423 bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał, pozdrawiam ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anula1423 05 czerwca 2010 jak wyglądają tak i smakują ;) pyszności
po raz pierwszy przyrządzałam krewetki ale ten przepis jak najbardziej przypadł mi do gustu :)
pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zulla 05 czerwca 2010 Jesli krewetki to tylko swieze, mrozone nasiakaja woda, ktore niestety nie da sie odparowac i sa gumowe.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzikcho 24 lutego 2010 Ja używam krewetek mrożonych i smakują naprawdę dobrze ;) pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

conles 24 lutego 2010 fajny przepis ale krewetki jesli juz uzywasz to tylko swieze -nie mrozone.po zamrozeniu jest to zupelnie inny smak, to tak jak jak bys mrozil ostrygi,ktore najlepszy smak maja prosto z wody , zaraz po otwarciu muszli.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń