Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki tricon

Krewetki  tricon

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16020

Dodano:

Odsłon: 1978

Przepis z kuchni Sri Lanki. Kuchnia lankijska charakteryzuje się tym, że niemal każda potrawa ma w składzie mleko kokosowe, dzięki temu dania nie są tak pikantne jak niektóre kuchnie Azji.

Składniki

  • 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami)
  • 2 duże obrane pomidory
  • 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 165 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki pasty curry
  • 3 łyżki masła ghee
  • sok z połowy cytryny
  • listki kolendry
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem na patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń