Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Krewetki z chutneyem z pomarańczy i jabłek"
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1383
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 122
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 665
pyszny tort dla miłosników sushi na niedzielne śniadanie świateczne
Odsłon: 1383
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 122
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 665
Składniki
Porcja na 4 osoby. Czas przygotowania: krewetki 1,5 godz., chutney zrób kilka dni wcześniej.
Do rondelka wlej ocet, wodę, dodaj cukier, zagotuj, aż powstanie gęsty syrop. Wrzuć do niego pokrojoną w niewielkie kawałeczki pomarańczę i poczekaj, aż puści sok. Odcedź. Odłóż owoce do miseczki.
Ponownie zagotuj sam syrop, poczekaj, aż zgęstnieje, i znów dodaj do niego kawałki pomarańczy. Powtarzaj te czynności, aż owoce przestaną puszczać sok. Podczas ostatniego gotowania zostaw owoce w syropie, wrzuć pokrojone w drobną kostkę jabłka. Pasteryzowany chutney można przechowywać kilka tygodni.
Delikatnie sparz szparagi i ogórek, obieraczką do jarzyn potnij je wzdłuż na cienkie wstążki. Obrane krewetki oprósz przyprawami. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmażaj je ok. 4 minut. Sok z pomarańczy przelej do rondelka i na średnim ogniu zredukuj go do 2/3 objętości.
Zmiksuj z szampanem, aż powstanie aromatyczna pianka. Na talerzu ułóż krewetki i wstążki z warzyw. Udekoruj je sałatami, chutneyem z pomarańczy i polej szampańsko-pomarańczową pianką.Źródło: Twój Styl