Do góry

Desery Przepis na:

Krewetki z cytrusami

Krewetki z cytrusami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Krewetki z cytrusami"

Składniki

  • 20 dag krewe tek
  • czosnek
  • sól
  • 20 dag mieszanych sałat
  • 8 dag fenkułu
  • 6 suszonych pomidorów
  • olej
  • 1 pomarańcza
  • 1 grejpfrut
  • 60 ml wina
  • cukier
  • chilli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Krewetki oczyść, op łucz i osusz. Posyp solą oraz 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Na koniec skrop je 2 łyżkami oleju, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem do lodówki.

  2. Sałaty umyj, porwij na mniejsze kawałki, włóż do miski. Fenkuł oczyść, pokrój drobno i razem z przekrojonymi na połówki suszonymi pomidorami dodaj do sałatki. Obierz pomarańczę i grejpfruta, połowę miąższu z każdego owocu dodaj do miski.

  3. Z pozostałej połowy pomarańczy i grejpfruta wyciśnij sok do rondelka. Dodaj łyżkę cukru. Powoli zagotuj całość, a potem schłodź. Krewetki usmaż na rozgrzanym oleju do czerwoności. Zalej białym winem. Ogrzewaj, aż alkohol odparuje. Przygotowaną sałatkę skrop olejem i ostudzonym sokiem, porozkładaj do misek. Na wierzchu ułóż krewetki. Udekoruj pokrojoną papryczką chili.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń