Do góry

Przekąski Przepis na:

Krewetki z patelni z czosnkiem, natką i chilli

Krewetki z patelni z czosnkiem, natką i chilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 343

Dodano:

Odsłon: 579

Pyszna domowa bagietka, krewetki z chili, czosnkiem, natką pietruszki w maślanym sosie skropione sokiem z cytryny... rozkosz dla podniebienia. Polecam :-)

Składniki

  • 500 g krewetek dużych (surowych, mrożonych lub świeżych)
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 łyżka pasty chilli w oliwie najwyższej jakości (Lidl) lub świeża chilli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska do smaku
  • do podania: bagietka oraz cząstki cytryny
3-4 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. 1. Mrożone krewetki włóż do miski, wlej letnią wodę i rozmroź.

    2. Nieobrane krewetki obierz z pancerzy.

    3. Nieoczyszczone krewetki natnij lekko nożem wzdłuż tułowia i usuń czarne jelito.

    4. Tak przygotowane krewetki opłucz i dokładnie osusz.

    5. Do miski włóż pastę chilli, czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki około 3/4 pęczka.

    6. Wymieszaj i dodaj krewetki.

    7. Na patelni grillowej podgrzej masło.

    8. Włóż krewetki i smaż przez minutę z jednej strony.

    9. Krewetki przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.

    10. Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smaż jeszcze przez pół minuty.

    11. Na koniec dodaj sól i pozostałą część natki pietruszki,

    12. Podawaj z kawałkami bagietki i cząstkami cytryny.

    13. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń