Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetkowe tacos z salsą pomidorową

Krewetkowe tacos z salsą pomidorową

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 28.08.2009

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Krewetkowe tacos z salsą pomidorową"

Składniki

  • 16 dużych krewetek
  • sól
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego imbiru
  • 1-2 limonki
  • 3 duże pomidory
  • pieprz
  • 1 cebula
  • po kilka gałązek szczypioru i kolendry
  • 4 tortille
  • sałata
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. porcje, czas ok. 25 min; porcja – 250 kcal, cena 6 zł.

  2. Krewetki oczyść. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj 2 ząbki czosnku. Wrzuć na rozgrzany olej razem z krewetkami. Oprósz całość sporą szczyptą soli oraz mielonym imbirem. Smaż krewetki, mieszając, aż zmienią kolor. Skrop je do smaku sokiem ze sparzonej limonki. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple.

  3. Pomidory sparz, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z obraną i poszatkowaną cebulą. Dodaj 2 łyżki oliwy. Salsę dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki oraz szczypiorkiem.

  4. Tortille podgrzej na patelni. Na każdym placku umieść liść sałaty i po 4 krewetki. Dopełnij salsą, ozdób kolendrą i limonką.

  5. Tortille możesz zrobić sama. Zmiksuj 1 szklankę mąki pszennej lub mąki kukurydzianej z 4/5 szklanki wody oraz 1/5 szklanki oleju. Dopraw ciasto do smaku solą. Nabieraj porcje i smaż na rozgrzanej patelni.

  6. . Jeśli nie lubisz kre wetek, napełnij tortille kawałkami kurczaka.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń