Do góry

Przetwory Przepis na:

Krężałki po mojemu – mało znana kiszonka

Przetwory

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 675

Dodano: 18.12.2016

Odsłon: 1345

Zakisiłam krężałki. Nie znacie tej nazwy? Nie wiecie, co to jest? Ja również nie wiedziałam – do niedawna. Gdy przeglądałam forum portalu Smaczny.pl, a konkretnie dział sałatkowy, gdzie pomiędzy pozornie zwyczajnymi sałatkami z fetą, ze śledzi czy warzywnymi mignęły mi krężałki. Nie znałam nazwy, więc zajrzałam, zaintrygowana. I trafiłam na opis potrawy, o której od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę sama ją zrobić.

Składniki

  • 2-3 niewielkie główki białej kapusty, mogą być takie niewyrośnięte albo wnętrze kapusty po przygotowaniu gołąbków
  • czosnek (4-5 ząbków)
  • zielony koperek, jeśli jest – o tej porze roku zrezygnowałam z niego
  • nasiona kopru lub kminku (z ich dodatku zrezygnowałam, ale następnym razem użyję na pewno kminku)
  • ewentualnie niewielki surowy burak – dla koloru, ale nie jest to konieczny dodatek, nie wpływa na smak
  • woda (opcjonalnie mozna użyć "żywej" wody po kiszeniu ogórków)
  • nierafinowana sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nieduże główki białej kapusty umyć, odrzucić zewnętrzne uszkodzone liście i przekroić na ćwiartki lub ósemki wraz z głąbem. Podgotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Ja użyłam wnętrza kapusty, którą wcześniej podgotowałam w celu zdjęcia liści do zawijania gołąbków.

  2. Buraczka (jeśli używamy) oraz czosnek obrać i pokroić w plasterki. Koperek (jeśli używamy) wypłukać.

  3. Ćwiartki (ósemki) kapusty układać w dużym słoju lub kamionkowym garnku, przekładając warstwy plastrami buraka, czosnku, koperkiem i przyprawami.

  4. Przygotować solankę, gdzie na 1 litr wody używamy 1-2 łyżeczki soli pamiętając, że kapusta była gotowana w osolonej wodzie. Jeśli nie (jak moja) – trzeba dodać więcej soli (dodałam jej tyle, co do innych kiszonek – 1 pełną łyżkę.

  5. Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka dni do ukiszenia.

  6. Podawać jako dodatek do obiadu, szczególnie dobrze komponuje się jako dodatek do ziemniaków z cebulką smażoną na maśle i kotletem mielonym. Czasem krężałki królowały w parze ze smażonymi na maśle ziemniaczkami pokrojonymi w plasterki jako danie na jesienną czy zimową kolację.

  7. W komentarzach do pierwszego cytowanego przepisu znalazłam jeszcze takie zdanie: „Ten przepis przypomina mi podobny, który stosuje moja bratowa. Kapustę ugotowaną wkłada się do słoja z wodą po kiszonych ogórkach. Pycha.” Postanowiłam wypróbować i ten sposób, niektóre ćwiartki kapusty zalałam więc wodą po kiszonych ogórkach i po brukselce, oczywiście żywym, niepasteryzowanym. Zobaczymy, co z tego będzie – tak przygotowane krężałki również potrzebują kilku dni na blacie, aby nabrały smaku. Na zdjęciu poniżej na pierwszym planie znajdują się właśnie krężałki zalane wodą z innych, wcześniejszych kiszonek. Zachęcam Was do przygotowania własnych tak zakiszonych kapustek!
    Już wiem, próbowałam. Od napisania postu na blogu do wpisania go tutaj minęło trochę czasu i teraz już wiem, że obie wersje są pyszne. Choć chyba jednak bardziej smakuje mi ta zalewana solanką. Za to ta zalewana wodą po ogórkach lepiej się sprawdzi w krajach, gdzie kiszenie tradycyjnymi metodami się nie udaje - na przykład w Hiszpanii czy we Włoszech. Jeśli tylko ma się dostęp do dobrej wody po ogórkach...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń