Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokieciki w boczku

Krokieciki w boczku

Autor: Swiat_Kobiety

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 27986

Dodano: 20.06.2009

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Krokieciki w boczku"

Składniki

  • 8 jajek
  • 60 dag ziemniaków
  • 10 dag sera żółtego (np. gouda
  • morski
  • ementaler)
  • 2-3 gałązki natki
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 10 dag wędzonego boczku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 6 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz. Ziemniaki oczyść, ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i obierz z łupinek.

  2. Ziemniaki zetrzyj do miski razem z żółtym serem. Dodaj pokrojone w kosteczkę jajka oraz umyte i posiekane listki natki. Wbij 2 surowe jajka, wsyp tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Dopraw ją gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku.

  3. Z ciasta uformuj krokiety. Wkładaj je na rozgrzany olej (1-2 łyżki) i smaż na złoty kolor. Wyjmij krokiety na papierowy ręcznik kuchenny, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  4. Boczek pokrój w cie nkie plasterki. Owijaj krokiety i układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Zapiekaj około 10 minut w temp. 200 st.

  5. czas ok. 60 min; porcja – 500 kcal, cena 3,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń