Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krokieciki w boczku"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 178
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
6 jajek ugotuj na twardo w osolonej wodzie, obierz. Ziemniaki oczyść, ugotuj w mundurkach. Odcedź, ostudź i obierz z łupinek.
Ziemniaki zetrzyj do miski razem z żółtym serem. Dodaj pokrojone w kosteczkę jajka oraz umyte i posiekane listki natki. Wbij 2 surowe jajka, wsyp tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Dopraw ją gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku.
Z ciasta uformuj krokiety. Wkładaj je na rozgrzany olej (1-2 łyżki) i smaż na złoty kolor. Wyjmij krokiety na papierowy ręcznik kuchenny, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Boczek pokrój w cie nkie plasterki. Owijaj krokiety i układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Zapiekaj około 10 minut w temp. 200 st.
czas ok. 60 min; porcja – 500 kcal, cena 3,30 złŹródło: Świat kobiety