Do góry

Przekąski Przepis na:

Krokiety francuskie Soni:-)

Krokiety francuskie Soni:-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 29371

Dla miłośników ciasta francuskiego i faeszu z kiszonej kapusty z grzybami

Składniki

  • mrożone ciasto francuskie(moim zdaniem Blikle robi dobre), 1 op.
  • kapusta kiszona, 1/2 kg
  • grzyby/pieczarki, wg uznania,ja-30 dag
  • marchewka, 1 mała
  • listek laurowy, 2 szt.
  • sół,pieprz, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojone pieczarki dusimy na oleju z solą i pieprzem,odstawiamy.Jeżeli robim z leśnymi grzybami gotujemy je,odcedzamy i drobno siekamy.

  2. Wyjmujemy ciasto,żeby się odmroziło.

  3. Kapustę wypłukać na sitku,posiekać.Włożyć do garnka,wlać 2-3 łyżki oleju,startą marchewkę,listki laurowe,posolić i popieprzyć(sporo pieprzu),dodać pieczarki i dusić na małym ogniu 1-1,5 godz. podlewając co jakiś czas wodą.

  4. Kiedy farsz przestygnie,kroję ciasto na 8 prostokątów i zawijam w nie farsz,Można formować dowolne kształty-pierożki,trójkąty,rulony,itp.

  5. Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczeni i piekę ok. 30-40 min.,aż będą rumiane.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń